sâmbătă, 26 ianuarie 2008

Makelele apreciaza "efortul echipei"

Evolutia lui Claude Makelele pentru Chelsea in meciul cu Everton a fost caracterizat ca "fantastic" de catre managerul formatiei adverse, David Moyes, dar mijlocasul spune intr-un interviu pentru site-ul oficial al clubului ca meritul este al intregii echipe.

Chelsea a cistigat si nu este pentru prima data un mare merit pe care l-a avut mijlocasul inchizator, Makelele, care si-a folosit experienta sa considerabila pentru pentru a anihila actiunile ofensive ale formatie Everton si pentru a-l ajuta pe Avram Grant sa cistige un trofeu in primul sau sezon la Chelsea.

Cu toate ca a primit laude din partea lui Moyes, Claude Makelele intr-un larg interviu pentru site-ul oficial al lui Chelsea, www.chelseafc.com, spune ca meritul este al intregii echipe.

"Este placut cind un antrenor strain iti apreciaza evolutiile, dar in acest meci toata echipa s-a aparat foarte bine. In primele 15 minute am fost tari in aparare, mijlocasii se luptau iar echipa juca fotbal bun. A fost bine si in plan psihologic. Ultemele trei jocuri, echipa nu a primit gol si de fiecare data si-a creat mai multe oportunitati, toti isi fac treaba foarte bine."

Makelele a apreciat importanta unei bune comunicari in interiorul echipei: "A invata in fotbal este ceva obisnuit, nu este doar modul de a juca fotbal. Trebuie sa cunosti jucatorii care sunt in echipa ta, cum sunt, discutii, ce probleme au. Este asemanator unei relatii intre antrenor si jucatorii, cred ca echipele au nevoie de acest tip de relatii pentru ca e important sa-ti cunosti partenerii, sa existe ajutor reciproc si sa cunosti tot ce se intimpla in timpul jocului. Iata ce face o echipa cu adevarat puternica si tot din acest motiv un jucator nu poate cunoaste absolut tot".

Intrebat daca obiectivul lui in meciul din cupa a fost sa-l ia in primire pe Tim Cahill, care juca in spatele atacantului Andy Johnson, Makelele a spus: "Da, cind spune de complexitatea jucatorilor acesta tot este un exemplu. Cind Tim se retragea sau Arteta ori Osman faceau incursiuni in atac trebuia sa comunic cu apararea sa stabilesc cind sa las un jucator liber, cind sa-l incoltesc. Este importanta comunicarea pe teren iar coechipierii mei stau bine la acest compartiment. Everton joaca cel mai bine cind Cahill joaca. El creaza probleme apararii tot timpul, se deplaseaza mult pe teren, schimba pozitiile, noi l-am studiat si l-am invatat destul de bine."

Makelele a spus deasemenea despre atributiile sale de a supraveghea fiecare jucator care isi schimba pozitiile si ajunge in zona sa: "Trebuie sa sesizez miscarile jucatorilor, vorbesc de fiecare data cu jucatori ca Shaun Wright-Phillips care se descurca foarte bine. Trebuie sa prinzi omul care apare in zona unde coechipierul pleaca, astfel ai mai multa prospetime pentru jucatorii care participa la atac. Tot timpul vorbesc de comunicare pentru ca coechipierii trebuie sa stie cind tu alergi, cind te deplasezi, cind vrei sa faci un dribling. Ma gindesc la binele ehipei, nu la mine, ma gindesc la echilibrul echipei."

Mijlocasul a spus in interviu ca este un fan a lui Shaun Wright-Phillips si ca tinarul mijlocas invata bine: "Este incredibil," spune Makelele. "de fiecare data cind vorbesc cu el ii spun ca are calitati extraordinare, ca nu trebuie sa stea de fiecare data pe pozitia lui, poate schimba pozotia si poate sa se deplaseze in centru ca nu il prinde nimeni. El asculta atent si anticipeaza bine jocul, isi creaza oportunitati de gol si contribuie la iutirea jocului. Sunt fericit pentru el."

Grant a folosit jocul de rotatie pentru mijlocasul de 34 ani pentru a conserva energia pentru meciurile cele mai importante insa Cupa Africii a lasat descoperita echipa in compartimentul de mijloc si Makelele este nevoit sa joace cite trei meciuri pe saptamina. In acest sens fostul jucator a lui Real Madrid spune: "Sunt atent in acest sens si am vorbit si cu managerul pe tema asta. El stie ca nu am nevoie sa joc meci de meci si ca sunt tineri foarte buni ca John Mikel Obi, Michael Essien - care au nevoie de meciuri in picioare pentru a progresa. Eu sunt aici pentru o parte de meciuri. Avram stie ca sunt disponibil cind este nevoie de experienta si sunt ok in acest sens"

Makelele a venit in 2003 de la Madrid si a fost martorul multor schimbari pe Stamford Bridge, reflectind asupra crierii lui la Chelsea a spus: "Chelsea este in inima mea, nu stiu cum dar de parca traiesc impreuna cu echipa. In fotbal nu stii ce se poate intimpla, eu sunt incintat de perioada petrecuta la Chelsea. Cred ca este unul din cele mai bune cluburi din lume in toate compartimentele - fotbal, terenuri de antrenament, stadion, fani, imaginea in lume. Citeodata ma gindesc ca am fost martor la aceste schimabri spre bine, in centrul acestor proiecte si este o experienta nemaipomenita. Acum jucam alt fotbal, oamenii percep acest lucru normal pentru Chelsea, noi invingem. Aceasta este munca noastra, sa repetem succesele. Trebuie sa fii foarte profesionist sa repeti aceste performante."

Niciun comentariu: